Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az első fegyver kiválasztása elég nehéznek tünhet, hiszen ha még nincs  tapasztalatod az elöltöltősök terén, bizony tarthat az ember attól, hogy mellé fog. Például sokan vesznek elsőre in line puskát ahogy én is tettem, és később ismerkedtem meg a hagyományosabb fegyverek szépségével, de lehet fordított is a helyzet, valakinek lehet hogy elmegy a kedve ha kudarcok érik egy kovás fegyverrel, aminek az oka hogy a kovásfegyverhez bizony érteni kell, és ha nincs a közelben gyakorlott lövész, nem biztos, hogy zökkenőmentesen megy a tanulása. Persze mind ez csak okoskodás, azt a fegyvert kell megvenni amibe beleszerelmesedtünk, ha van ilyen. Legtöbb elöltöltős lövész úgy is vesz, második, sokadik fegyvert (a kevésbé tehetősek eladják a régit, többnyire féláron, ezért is érdemes a kapszli fórumát olvasni). Az első fegyverhez szeretnék támpontot adni ezen az oldalon. Azt azért még hozzáteszem, ezek nem saját, hanem kollektív tapasztalatok, melyeket a fórumok hozzászólásaiból szűrtem ki.

Itt csak replika fegyverekkel foglalkozom, mert a gyűjtés az egy másik szép terület, bár sokszor lehet levizsgáztatott eredeti fegyverekkel is lőnni.

Kategóriák szerint

Rövid fegyverek

Az elöltöltős pisztolyok, revolverek tartoznak ide.  A kicsiny derringer-től  az egészen nagy kaliberű huzagolatlan Augustin-ig, a zsebrevolveretől, .50-es Remington-ig. Ebből is következik, hogy a paszióból durrogtatástól, a hagyományőrzésen a sportlövészetig mindenre találhatunk elöltöltőst ebben a kategóriában is.

Akkor nézzük sorban őket:

Derringer, zsebrevolver, kicsiny némelyik igen tetszetős fegyver, ám nem a sportlövő kategória, inkább örömlövöldözésre való, bár a feketelőporos lövészet hangulatához hozzátartozó füst és hanghatás csak mérsékelten jellemzi őket. Általában nem első fegyvernek valók, inkább a nagyobbak mellé egy kis plusz lehetőség, bár a legszerényebb árú elöltöltős is derringer. Igaz vannak igen drága darabok is. Én ide sorolnám a Saloon pisztolyt is, mert olyan kiskaliberű fegyver, amelynek müködéséhez a csappantyú is elég.

 Kép  

 

 

 Liegi deringer

 

 

 

 Az egylövetű pisztolyok a hagyományőrzők és sportlövők fegyverei, de az örömlövészetre is alkalmasak, sőt első fegyvernek is a legalkalmasabb. Ebből a kategóriából is leginkább a Kentucky pisztolyt ajánlják kezdő fegyvernek. A csapantyús változata egy megbízhatóan működő, biztos sikerélményt nyújtó fegyver, amin kitűnően elsajátíthatóak az elöltöltős lövészet alapjai. Itt is a zsebünk tartalma szabhat határt, de találni egészen barátságos árú fegyvert is.

Kép 

Kentucky

 

 

 

 Itt említeném meg, hogy léteznek kifejezetten sportlövészetre tervezett egylövetű pisztolyok is, mint például az underhammer-ek. Ez a fegyver azoknak való igazából akiknek az elért körök száma a lényeg, viszont teljesen hidegen hagyja őket a hagyományőrzés.

Kép

 

 Underhammer

 

 

A hagyományőrzőknek viszont (főleg, ha magyar hagyományokról van szó) az Augustin pisztolyok nagy kaliberükkel, sima csövükkel lehetnek az "álmaik netovábja".

 Kép

 

 

Augustin

 

 

 A kétcsövű howdah-ok csak az öröm puffogtatásra valók, de arra igen jók, kár hogy az áruk is elég borsos, nem kezdőknek való.

Kép 

 

Howdah

 

 

 

 A revolverek a CAS versenyzőknek alapfelszerelés, és sokaknak itt kezdődik az elöltöltő rövid fegyver, igazán mindenre jók. Azért azt el kell mondani ezeket a fegyvereket inkább meg kell tanulni, szokni, mint az egylövetűeket, és a biztonságra is fokozottaban kell figyelni, mert nem egy töltet van a fegyverben (többnyire).

 Kép

Remington New Modell Army

 

 

 

 

 

Hosszú fegyverek

Katonai és civil fegyverek replikái között választhatunk, a katonai hagyományőrzők persze elsősorban az előbbit még a vadnyugat szerelmesei inkább az utóbbit részesítik előnybe, még akkor is ha például az amerikai polgárháborúban vagy a 48-49-es szabadságharcban használtak nem rendszeresített puskákat is, éppúgy ahogy a polgárháború után feleslegessé vált fegyverek megtalálhatóak voltak a civileknél (természetesen Amerikában).

Muskéták a katonai fegyverek legpatinásabb darabjai, hagyományőrzéshez, örömlövészetekre kiválóan alkalmasak, nagy kaliberük következtében igazi elöltöltős élményt adnak. De létezik számukra külön versenyzési lehetőség is (nyilván egy huzagolatlan muskéta pontosságban alulmaradna a huzagolt puskákkal, bár én lehet huzagoltal sem tudok úgy lőnni, mint sokan a muskétával).

 

 Kép

 Kovás muskéta

 

A karabélyok a muskéták kistestvérei lehetnének. A lovasság fegyvere volt eredetileg. Mai felhasználása megegyezik a muskétáéval, és van rá külön versenyszám.

 

Kép 

 

 

 

 Katonai célra puskákat is rendszeresítettek, a hagyományőrzők mellett azért a sportlövők is szívesen választják ezeket a megbízható és igen pontos fegyvereket.

Kép 

 

 

 A prémvadászok korát idéző civil fegyverek rajongótábora sem kisebb az előzőeknél, sőt kifejezetten kedveltek a karcsú szépvonalú puskák, és egy kezdőnél még az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek közül kerülnek ki a legkedvezőbb árfekvésű típusok is.

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

Ha már vadászat akkor ne felejtsük ki az igazi nagyvadpuskát a duplagolyós Kodiak-ot sem. Nem hiszem, hogy aki az afrikai vadászatokról szóló könyveket ép olyan szívesen olvasta gyermekkorában, mint a vadnyugati történeteket, annak nem dobogtatja meg a szívét ez a fegyver. Sajnos az ára miatt ez kevés lövésznek kerül a fegyvergyűjteményébe. Hogy versenyezni is lehessen vele, most éledő az elöltöltős vadász lövész versenyek nyújtanak alkalmat.

Kép 

 

 

 

S, hamár duplacsövű, akkor a sörétespuska nem maradhat ki a sorból. vannak egycsövű sörétes fegyverek is, de az "igazi" mégis csak a lapátcsövű kakasos. A skeet és CAS versenyek szereplője lehet.

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

Bizony a sörétes fegyverek is elterjedtek voltak az amerikai vadon meghódításakor, de volt egy fegyver amely méltán vált hiressé, és bár már hátultöltő volt, de nem teljesen szerelt lőszert használt (eltérően a későbbi változatoktól). Ez a Sharps, mely bölényvadászatra éppolyan alkalmas volt, mint az amerikai polgárháború mesterlövészei számára. (A jelenlegi szabályozás 2012. 12. 31-e után bizonytalannaá teszi a nem elöltöltős replikák jogi helyzetét)

Kép 

 

 

 

 Aki pedig a makaróni western szereti annak bizonyára egy lentebb látható remington is nagyon kedves darab lehet. Bár erre is áll amit a rövidfegyvereknél írtam, teljesen kezdők azért lehet hogy jobban járnak egylövetű fegyverrel

 

Kép 

 

 

 

 Utoljára, de nem utolsó sorban, a speciálisan céllövő fegyverek közül is választhatunk, de meg kell mondjam nem ez a legolcsóbb kategória

Kép 

 

 

 

 

 

 Korok, lakatok szerint

Kovás

A kovás lövészet a legszebb, minden kovás lövész szerint, és tényleg ennél a fegyvernél múlik legtöbb a lövészen. Rengeteg dologgal lehet és kell bíbelődni a sikeres lövészethez, és ez a fegyverrel való szorosabb kapcsolatot feltételez. Én személyszerint igazán szépnek, és látványosnak tartom a kovás lakat működését. Azért ezzel a lakattal rendelkező fegyvert azok vegyék akik tudnak is akarnak is időt szánni rá, hogy ne csak díszként lógjon a falon!

Csappantyús

Igazából minden kezdőnek ajánlható a csappanytús fegyver, mert elég jól megtanulható az elöltöltőzés velük. Általában egy kicsivel olcsóbbak is az azonos fegyverek kovás változatainál.

Speciális fegyverek

Korai elöltöltős

Ilyen fegyverhez csak házilag készített formában juthat a lövész. Ezért itt még fokozottabban érvényes a biztonságnak a figyelembevétele, csak bevizsgált fegyvert használjunk! Hagyományőrzéshez, és most szerveződő "házi" versenyekhez valamint "öröm pufoggtatásra" használható.

Kép 

 

 

Kanócos

Szinte ugyan az igaz, mint az előző kategóriára, bár külföldön lehet kanócos lakatú fegyverhez jutni.

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keréklakatos

Sajnos replika ezekből a fegyverekből is inkább kisipari, és házi jelleggel készül. Bizony ez megint nem a kezdő lövésznek való, sem a használatát, sem az árát tekintve.

Kép

 

 

 

 

 

 

Modern elöltöltős

 Ahol lehet vadászni vele, ott tulajdonképp erre használják, de csak inkább az USA-ban. Itt örömlövészkedni használhatjuk. Vannak nagyon olcsó, és közepesen drágább változatok. Igazából ezek sem első  fegyvernek valók, bár akinek meg van hagyományos, ritkán vesz ilyet. És lehetőleg a fa agyazat részesüljön előnyben, de hanem akkor is legalább egyszínű fekete, mert a csiricsáré műanyag tus igen ízléstelen.

Kép

 

 

 

 

 

Gyártók szerint

Legolcsóbbak talán az Adresa fegyverek, spanyol gyár ugyanakkor nem a magas minőségű anyagokról híres, de akinek számít az ár, azért megbízható fegyvert kaphat, csak a karbantartásra feltétlen figyeljen (bár ez a drágább fegyvereknél is szükséges)

A revolverek közül a Pieta képviseli az olcsó kategóriát, még az Uberti inkább a jobb ár/minőség arányt.

A Pedersoli termékek töbnnyire igen jó minőségűek, viszont magasabb árfekvésüek az előzőeknél.

Figyelem, a pakisztáni gyártású fegyverutánzatok gyárilag nem lőképesek, átalakításuk és használatuk tilos és balesetveszélyes!