Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1

"A puska nem sült el, mert a tó mellett 18:00 órától nagy volt a pára,. un. rejtett égés történt. Kifújta a serpenyőt kb. 30 sec belül újra porozta a csőből viszont a rejtett égés elérte a kellő hőfokot (kipárologtatta a vizet) a láng a csőből visszafele kicsapva felrobbantotta a felporzót amiben ugyan engedélyezett anyag volt de lefojtva ugyanúgy működött mint egy kézigránát (lásd petárda marokba fogva).
Tulajdonképpen, ha a tragédia nem következik be akkor eddigi legeredetibb és legjobb akciónk lette volna. Tamást elragadta a harc heve, meg akart felelni a pillanatnak, megfeledkezett egy fontos szabályról, mely szerint az el nem sült puskát nem szabad ismét felporozni és újra elsütni, az időérzéke is megcsalta a harc hevében, mert ha már hibásan töltött, csak ha 2 másodperccel többet várt volna (egyébként min. 2-3 min. kellett volna), nem történt volna meg a tragédia. A harc olyan élethű volt, hogy több gyakorlott és bátor emberünket a félelem kerítette hatalmába a török oldalon.
A füst úgy beborította ez embereinket, hogy ezt a tiszt sem láthatta aki esetleg beavatkozhatott volna. Gyakorlatilag a felporzó robbant fel a kezében (12cm-es zárt rézhenger), mint egy kézigránát ami iszonyatos sérülést okozott, a húst letépte a kezéről és csak valószerűtlenül hosszú sűrű bőr-, ín- és idegfoszlány csíkok lógtak a csuklója és a keze helyén. Az pedig csoda, hogy senkinek és neki sem lett súlyosabb sérülése amit a szakértők sem értenek, hogy egyetlen szilánk sem okozott sérülést a tőle 1.5 méterre álló embereinkben sem a nézőkben!!! Azonnal láttuk, hogy a keze menthetetlen. 45 percig küzdöttek a mentősök az életéért, hogy az artériás vérzést elállítsák és az állapotát stabilizálják.

Volt éves és a bemutatót megelőző napon helyszínen tartott balesetvédelmi és pirotachnikai oktatás, aláírt jegyzőkönyvekkel. Az anyag engedélyezett volt. Államigazgatási eljárás keretében folyt a vizsgálat mely lezárult 2 napja balesetet megállapítva, tehát vétkesről nem beszélünk, mert önmagában okozott kárt Tamás.

Tehát többszörös szerencse számára is, mert bármely más feltétel nem így alakult volna akkor nagyon súlyos jogi következményei lehettek volna több emberre nézve. Ez is tanulságos a hagyományőrzőknek, hogy minden bemutató elött legyen balesetvédelmi oktatás valóságban és papíron is rögzítve, ellenkező esetben a rendőrség baleset esetén köteles bünvádi eljárást indítani közveszély okozásért az adott egyesület vagy az adott bemutató vezetőjével szemben. "

2

Önveszélyes:

"Ezek utan a tisztitovesszo veg csavarmenetet atdugtam rajta es felcsavaroztam a tisztitovesszove avanzsalt toltovesszore!
Majd kovetkezett a muvelet! Lefele megy mint az alom, azonban ha tul nagy a rongy beszorul a tisztitoveg es a csofal koze!!!
Nos ez szennyezettsegtol fuggoen teljes megszorulast is eredmenyezett aminek a kovetkezmenyea toltovesszo puskaba beletorese lett (azota kicserelve rez rudra)!
Sokat nem szorakoztam a dologgal , csovet kiszereltem az agyazatbol , inzert kiteker, puskapor inzertbe be full, visszatekert inzert tetejere keves por, gyufaval meggyujtani probal , nagy nehezen elsul , tisztitovesszo 3 darabjat osszeszed, puskat kipucol! "